långfredagen...

påskafton...

Detta är berättelsen om ”Kopparkitteln i Blacktjärn”
Inklämd mellan de höga bergen Ulvefjällen och Ramfjället ligger den lilla vatten samlingen Blacktjärn.
Det är en plats där man kan se märkliga avspeglingar i vattnet och när dimman ligger tät kan man lätt tro att där finns andra väsen än skogens djur...

Blacktjärn sägs vara bevakad av sju osynliga väsen. Ställer man sig vid kanten och ropar ut mot tjärnen , får man omedelbart svar, pröva själv skall du få höra.

Dold i Blacktjärns mörka vatten sägs ett sjörå finnas. Hon vaktar en fantastisk skatt som skall ligga långt ner i djupet. Skatten sänktes i sjön av en grupp danska soldater en gång för mycket länge sedan. Det sägs att det var på den tiden då Uppsala var huvudstad i Sverige. Danmark hade då anfallit staden och soldaterna hade fått med sig en stor kopparkittel fylld med silver. Märkligt nog hade de danska soldaterna tagit landvägen genom Västergötland. Vid Blacktjärn sägs det att svenska soldater kom ikapp danskarna. Det blev ett blodigt slag där många danskar stupade. Innan de sista av de danska soldaterna flydde hann dessa sänka kopparkitteln i Blacktjärns vatten.


Det har genom åren gjorts många försök att hitta skatten, men alla har misslyckats. Det krävs nämligen att man tar sig förbi sjöråets vakande ögon.
Kraven för att klara detta är hårda och idag riktigt svåra att uppfylla. Man måste nämligen föra med sig två vita tvillingoxar som skall vara födda på en söndag.
Arbetet med att bärga skatten måste sedan ske under absolut tystnad. Det berättas om att några drängar från Ugglum en gång skall ha försökt sig på ett bärgningsförsök. De hade med sig oxarna och var helt tysta. De lyckades få syn på kitteln och fäste en krok i den. Sedan firades den långsamt mot ytan. Men när den nästan brutit vattenytan kunde en av drängarna inte längre hålla sig och utropade... "Nu lura vi dej allt i alla fall" !!!

I det ögonblicket försvann kitteln tillbaka ner i vattnet. Men det sägs att man ännu kan se kopparkitteln blänka i botten på sjön. Bästa tillfället att få syn på den är om man beger sig till ett av de höga bergen kring Blacktjärn vid soluppgången på en torsdag...

Based on a true story...

påskdagen... lugnt och stilla vid Horsika, Mölndals pärla...

annandagpåsk...